Receptes

Pa casolà

Pa casolà

Ingredients

Masse mare 100 g
Farina de mitja força 400 g
Farina integral o semi integral 100 g
Aigua 320 g
Sal 11 g
Llevat sec 0,05 g

Aquest pa casolà em recorda als pans dels forns de llenya d’abans, amb una crosta groixuda i cruixent que dura dies i una molla irregular i marronosa. És un dels pans que queden més bé a casa i no porta gaire feina, ja que la fermentació és fa durant dos dies a la nevera. T’animes a fer-lo?

*La farina de mitja força la pot fer tu mateix, barrejant meitat farina de força i meitat farina panificable.

Primer de tot barreja tots els ingredients excepte la sal i deixa-ho reposar durant mitja hora. Passat aquest temps, incorpora-hi la sal i amasa-ho uns 10 minuts. Posa la massa dins un recipient i deixa que fermenti durant una hora aproximadament, passat aquest temps fes-li un plec (plega-la en dos). Tapa-la hermèticament, amb film i posa-la a la nevera.

El dia següent, treu-la de la nevera i deixa-la reposar mitja hora sobre la superfície de treball enfarinada i forma una bola amb molt de compte que no marxi el gas (agafa els extrems exteriors i porta’ls cap al centre). Posa-la en un banettone o bol ben enfarinat i tapat amb film hermèticament i posa-la altra vegada a la nevera.

El dia següent, deixa-la fora de la nevera durant un parell d’hores perquè agafi temperatura i fermenti (potser que tardi més, depèn de la temperatura ambient). Escalfa el forn a 250ºC amb la safata on col·locaràs el pa i una altre on tiraràs aigua per fer vapor.

La pots fornejar amb el plec (o sigui el cantó lleig) cap amunt i sense tallar-la perquè s’obri per ella mateixa; o bé, com he fet jo, posar el plec a sota i tallar el sobre.

Escampa-hi una mica de semolina per sobre (així agafarà un color més bonic), posa la massa sobre la safata de forn ben calenta i aboca mig got d’aigua a l’altra safata. Tanca el forn i gaudeix mirant com s’expandeix i puja dins del forn. Al cap de 10 min baixa la temperatura a  200ºC i cou-lo durant uns 45 min.

Sobretot durant els primers 20 min de fornejat no obris mai el forn. Si veus que es torra molt de sobre posa-hi un tros de paper d’alumini.

Dixa’l refredar sobre una reixa un parell d’hores, abans de tallar-lo!

Aguanta dies i dies… 5 dies ben bé. Això si tapa’l amb un drap de cotó a dins d’un calaix o aramari.

Cocció

55 min

Categories

Compartir & Imprimir

Sense comentaris

Deixa una resposta