Receptes

Massa Choux

Massa Choux

Ingredients

Aigua 125 g
Llet (també es pot substituir per aigua) 125 g
Sal 3 g
Sucre 5 g
Mantega 110 g
Farina fluixa 140 g
Ous 3 o 4

La massa choux és la base de molts dolços: les lioneses, profiterols,, éclairs, religioses, bunyols de vent, de bacallà, xurros, i d’altres més eleborats com el París Brest, Pièce-montée (com la Croque-en-bouche), Saint-Honorée, etc. Sola és una massa d’alló més sossa, ja que quasi no porta sucre, la diferència la marca el farcit.

  1. En un cassó (o reductora) posa la mantega, llet, aigua, sucre i sal a foc mig fins que es fongui la mantega i començi a bullir.
  2. Treu-lo del foc i aboca la farina tamitzada (això se’n diu escaldar la farina) de cop i remena-ho. Torna-ho a posar al foc sense parar de remanar perquè la pasta s’assequi una mica. Quant sentis que la massa s’enganxi al cassó s’ha de treure del foc i deixar-ho refredar uns minuts.
  3. Incorpora els ous d’un amb un, no hi possis el segon fins que el primer estigui ben integrat, i així fins l’últim. L’últim ou es bat una mica perquè a vegades no cal tirar-li tot, depén de la humitat de la massa. Al aixecar l’espàtula, la massa que en penja ha de tenir forma de triangle.
  4. Posa la massa dins una màniga amb una boquilla llisa i prepara una safata de forn amb paper de forn o un silpat/ silpain (el silpain és el mateix que el silpat – una làmina de silicona reutilitzable – amb la diferència que està microperforat i deixa circular l’aire).
  5. Forma botons amb la màniga (això en jerga pastelera se’n diu “escudillar“) de la mida que desitgis, però tots de la mateixa mida, sinó no se’t courant per igual. Entre botó i botó deixa uns 2 cm.
  6. Ara hi pots posar un craquelin per sobre, fruits secs, suce perlat o deixar-ho sense res. El craquelin, és aquesta làmina rosa de la imatge, hi dóna un toc dolç i una forma més homogènia.
  7. Cap a dins el forn a uns 180ºC durant uns 20 – 25 min aprox. Ha de quedar sec (que no cremat) perquè aguanti cruixent al màxim. La crema que s’hi posa a dins ja li dóna suficient humitat. Deixa-les refredar.
  8. Prepara un farciment com nata o crema.

Si vols fer lioneses: talla la massa per la meitat i ompla-les de crema o nata amb una màniga amb una boquilla arrissada.

Si vols fer profiterols: fes un foradet a la base i farceix-los amb la màniga i una boquilla. També tens l’opció de fer-li un bany de caramel per sobre perquè quedi més cruixent (si ho vols fer, fes-ho abans de farcir-los).

Serveix-los el mateix dia. Si vols pots congelar la massa ja cuita, només l’hauràs de descongelar (li pots donar un toc de forn) i farcir-les al moment.

 

 

Racions

10

Preparació

20 min

Cocció

25 min

Sense comentaris

Deixa una resposta