Receptes

Barra de pa normal

Barra de pa normal

Ingredients

Farina panificable 500 g
Aigua freda 300 g
Sal 10 g
Llevat sec per fer pa 7 g
Massa mare 100 g
Millorant natural (opcional) 7 g
Semolina de blat (opcional)

Feia temps que tenia pendent escriure la recepta de la barra de pa normal, el que mengem habitualment, i és el que faig més sovint. Fer pa és fàcil només necessites paciència i temps (o planificar-te’l), però és una cosa que enganxa, sobretot quan compares el gust amb el que compres al súper o alguns forns que van d’artesans però resulta que el compren congelat i només el couen! 

Tens massa mare?? Si no en tens tens dues opcions:

1- Demanar-ne algú que en tingui que te’n doni una miqueta (no li importarà, ja que la massa mare es reprodueix i de tant en tant se n’ha de llançar una mica)

2- Fer-la tu mateix tal com t’explico aquí, només que l’hauràs de fer el dia abans.

Tens robot de cuina, amb l’accessori ganxo?

  • Sí, en tinc! Posa tots els ingredients dins el vas i engega’l a una velocitat lenta, quan hagin passat 5 min pots augmentar la velocitat. Passats uns 10 min. comprova si està amassat. Si no ho està continua uns minuts més. Jo normalment ho acabo de fer a mà (de la manera que t’explico a sota), perquè el meu robot no amassa gaire bé.
  • No en tinc… Doncs faràs bíceps! T’aconsello que primer et miris aquest vídeo, que ho explica molt bé.

Ara toca el repòs en bloc: posar la massa en un recipent tapat amb film i deixar-la reposar uns 60 min (o fins que quasi dobli el seu volum) en un lloc calent i humit. Pots utilitzar la càmara de fermentació que tens a casa, sí en tens una!

Una vegada fet el repòs enfarina una mica la taula de treball i aboca-hi la massa. Segurament s’espatxurra una mica, això vol dir que falta força a la massa. Només n’hi hem de donar! Agafa un extrem de la massa i porta-la cap al centre, i repteteix l’operació fins que hagis donat la volta a la massa. Deixa-la reposar 5 o 10 min.

Ara és hora de formar les barres (pots fer la forma que vulguis). Et deixo aquest vídeo que explica varis tipus de formats.

Ara has de deixar fermentar els pans aproximadament 2 hores, o fins que hagin pujat un terç del seu volum, en un lloc calent i humit (pots utilitzar la càmara de fermentació).

Ves escalfant el forn a uns 240ºC, amb l’assafata i un recipient a dins, on després hi tiraràs mig got d’aigua.

Posa els pans sobre un paper suloritzat i tira-hi una mica de semolina o farina per sobre (la semolina li dóna més color). Fes un/s tall/s als pans amb un ganivet ben afilat o cúter, i posa els pans dins del forn amb molt de compte (si tens una pala plana o un tros de fusta t’anirà molt bé.)

Aboca mig gotet d’aigua al recipient perquè faci vapor i tanca el forn. 15 min després baixa la temperatura a 220ºC. Deixa’l coure durant 30 min més aprox.

Quan el treguis deixa’l refredar sobre una reixa. El pots tallar i congelar.

Racions

4

Preparació

4 hr

Cocció

45 min

Sense comentaris

Deixa una resposta